Opgetrommeld Ladies

Slagwerkmuziek maak je met je hart, hoofd en handen

Opgetrommeld DEMO-Groep

Opgetrommeld DEMO-groep in actie!

Rob de Keizer maakt met de Afrikaanse slagwerkgroep Opgetrommeld vrolijke West-Afrikaanse slagwerkmuziek, waarmee zij regelmatig op Woerdense evenementen te vinden zijn. Zo werden onder andere de Singelloop, Nachtcultuur en De 24 uur van Woerden door de slagwerkgroep muzikaal omlijst en lieten zij afgelopen zaterdag van zich horen op het Bevrijdingsfestival. Dit jaar bestaat de Afrikaanse slagwerkgroep twintig jaar.

Woerden, 11 mei 2018  – ”Op jonge leeftijd wilde ik al bezig zijn met mijn handen”, vertelt Rob. ”Percussie bracht een uitkomst. Op muziekscholen was hier destijds geen aparte les voor, dus heb ik er een beetje mijn eigen weg in moeten vinden.”

Die weg leidde hem langs verschillende slagwerkdocenten en een lesgroep in Het Klooster in Woerden. ”We speelden daar met een groepje dat graag vaker muziek met elkaar wilde maken. In 2002 zijn wij onze eigen weg gegaan, om gerichter muziek te maken in de stijl van de Malinke. Dit is een Afrikaans volk dat hele rijke, melodische percussie maakt.” Inmiddels bestaat Opgetrommeld uit meerdere, kleine groepen zoals de Demogroep, de Opgetrommeld Ladies en een groep met beginnende muzikanten.

Opgetrommeld speelt op Afrikaanse trommels, zoals djembé’s en doundouns. Djembe’s zijn trommels die je bespeelt met je handen. Dit instrument is bij veel mensen wel bekend. Minder bekend is de doundoun, een basmelodietrommel die je met stokken bespeeld. Rob: ”Mijn favoriete instrument is de bougarabou, de Afrikaanse voorloper van de conga. Dit instrument bestaat uit vier trommels. Het geeft een wat melodieuzer geluid dan bijvoorbeeld de djembé. Daarnaast heb je ook nog de Balafoon, een soort Afrikaanse xylofoon. Deze vier instrumenten vormen de basis.

Swingend jubileum

”Sinds twee maanden zijn we met Rob’s Roots, een spin-off band bestaande uit de meest ervaren spelers, van start gegaan. Hierin speelt ook mijn allereerste docent mee. Met deze band spelen we niet alleen op slagwerkinstrumenten, maar ook op (bas)gitaar, mondharmonica en drum. We hopen onze band officieel te presenteren op het jubileumfeest later dit jaar.

Naast de instrumenten wordt er ook meerstemmig gezongen. Bij Opgetrommeld is dit in het West-Afrikaans, maar bij Rob’s Roots kennen we een breder reportoire met deels West-Afrikaanse en deels Nederlandse zang. We zingen veelal Nederlandse hertalingen van bekende liedjes. Daarbij doen we veel verschillende stijlen, zoals R&B, popsongs en reggae.”

Zoveel mooie optredens, wat zijn nu voor Rob de hoogtepunten in de afgelopen 20 jaar? ”Dat zijn er een heleboel, we hebben veel gedaan. Een bijzonder optreden was toch wel toen toen nog koningin Beatrix naar Woerden kwam. Op initiatief van de gemeentesecretaris was er een slagwerkdocent aangesteld die een muziekstuk maakte waar vier a vijf slagwerkgroepen aan mee deden. Wij hebben dat toen gespeeld terwijl de koningin langsreed. Wij dragen tijdens optredens shirts met ons logo, wat toch vrij opvallend is. En je zag echt dat de koningin probeerde te lezen wat er op onze shirts stond.”

Een andere mooie herinnering is de derde prijs die wij hebben gewonnen op een landelijke percussiecontest. De jury complimenteerde ons met het vrolijke spel en benoemde hoe mooi ze het vonden om te zien hoe de gevorderde spelers de beginnende zo goed coachten.

In de toekomst wil Rob zich graag richten op de ontwikkeling van de band Rob’s Roots en op de inzet van slagwerkmuziek voor gezondheidszorg. ”Wij willen graag in gesprek met inwoners en organisaties in Woerden om te zien of er mogelijkheden zijn om deze ritmische muziek in te zetten voor gezondheidsdoeleinden. Het maken van muziek werkt bevorderlijk bij de ontwikkeling van kinderen, maar helpt bijvoorbeeld ook bij het trainen van je geheugen of bij bepaalde fysieke problemen zoals artrose. Rob: ”Bij het maken van muziek lopen je hart, hoofd en hande synchroon. Dit is niet alleen fijn voor recreatieve doelen maar draagt ook bij aan gezondheid.”

Bron: Woerdense Courant, 11 mei 2018 – Tekst door Simone Edelman – Foto door Monique van der Gaag

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.